Norssit Pietarissa 2003

Mietteitä mennessä   Tuntemuksia tulomatkalla    Kuva-albumi    Pieni Pietarivisa

 

 

Kymmenen vuotta opintoretkiä 300 vuotta täyttävään Pietariin

 

Normaalilyseon lukion venäjän kielen opiskelijat tekivät 24.-27.4. opintoretken 300 vuotta täyttävään Pietariin. Mukana oli kahdeksan koulumme oppilasta venäjän opettajan Tuovi Viitasalon johdolla: Stella Petersen, Anna Ojala, Anni Tamminen, Maria Volkova, Mikito Takada, Mino Savolainen, Anton Nikolenko ja Pekka Kaasinen.

Olimme poikkeuksellisesti liikkeellä linja-autolla ja majoituimme keskustassa sijaitsevaan Neva-hotelliin. Koulu 635 toimi kuitenkin isäntänämme ja koulun oppilaat Nadja, Ira, Polina, Susanna, Aljona, Anna ja Artur opastivat meitä kotikaupungissaan ja esittelivät sen nähtävyyksiä. Osa isännistä oli ollut syksyllä meidän vieraanamme Norssissa.

Sää oli aurinkoinen, mutta vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen viileä. Pietarissa oli tehty monenlaisia uudistuksia juhlavuoden kunniaksi, moni asia näytti kuitenkin olevan vielä kesken. Toukokuun lopussa vietettävä juhla vilahteli kaikkien puheissa. 

 

 jäät.jpg (142837 bytes)

 

Torstai-iltana heti hotelliin majoittumisen jälkeen lähdimme Nevskin ympäristöön kävelyretkelle Anja Kudrjavtsevan opastuksella. Retkemme päättyi Palatsiaukiolle, jonka nähtyään voi vasta sanoa olleensa Pietarissa.

 

Perjantai-aamuna suuntasimme Pietari-Paavalin linnoitukseen, kaupungin perustamispaikalle. Venäläinen opas esitteli meille perusteellisesti linnoitusta, näimme muun muassa Pietari-Paavalin kirkon, johon Venäjän tsaarit on haudattu sekä linnoituksessa sijaitsevan vankilamuseon. Anton Nikolenko sai kokeilla tulkkina toimimista, mistä hän suoriutuikin erinomaisesti. Opaskierroksen jälkeen kävimme vielä lähellä sijaitsevassa Pietari Suuren ensimmäisessä talossa.

 

Lauantaina ohjelmaan kuului Eremitaasi ja illallinen isäntien perheissä. Vapaa-aikaa oli varattu useaan otteeseen myös kaupungin omatoimiseen tutkisteluun isäntien johdolla.

 tanssijat.jpg (84196 bytes)

Sunnuntaina bussin lähtiessä Helsinkiä kohti ilmeet olivat haikeat, aistittavissa oli kuitenkin tyytyväisyys matkan onnistumisesta. Paljon oli tultu liikuttua ja nähtyä, voimat olivat riittäneet. Venäjää oli kuultu ja puhuttu aidoissa tilanteissa. Tämä antaa taas potkua venäjän opiskelulle. Moni paikka jäi vielä näkemättä ja todettiin, että Pietariin täytyy tulla uudestaan.